Artikel i Metro 26/11/2012

Insats. Malmöförening ordnar ambulanser för att rädda liv i Syrien

Svenska ambulanser ska rädda liv i Syrien. Bakom hjälpinsatsen står den Malmöbaserade föreningen Nordisk Hjälp, som i fredags påbörjade den cirka 400 mil långa resan till den turk-syriska gränsen.
– Man hoppas ju att det här kan vara skillnaden mellan liv och död. Det står läkare redo där nere och väntar, sägar Linnéa Gudmundson, informatör för Nordisk Hjälp.
En konvoj bestående av 13 svenska ambulanser packade med medicinsk utrustning och rullstolar är nu på väg mot turk-syriska gränsen. Där står en turkisk förening som aktivt arbetar med syriska flyktingar redo att ta över.
– Vår sammarbetsorganisation där nere har identifiierat var ambulanserna behövs och vart det finns barn som behöver hjälp. De kommer ta över efter våra volontärer och sätta ambulanserna och alla utrustning i bruk, säger Linnéa Gudmundson.
Om allt går enligt planerna ska ambulanserna ha nått sitt mål på torsdag. När Nordisk Hjälp förra året genomförde ett liknande projekt, där ambulanser skulle skickas till Libanon, blev bilarna strandsatta i Turkiet.
– Det finns så klart alltid en risk att någonting händer när man ska genomföra de här projekten. Men sist var det ju på grund av oroligheterna i Syrien som ambulanserna inte kom fram. Nu ska de till Turkiet för att hjälpa de syriska flyktingarna, säger projektledaren Cecilia Helander.
Marcus Carlsson

Undertext: Cecilia Helander, Linnéa Gudmundson och Ibrahim Elboughrabi packar en av de 13 ambulanserna som i fredags påbörjade den fem dagar långa resan till den turk-syriska gränsen. Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Related Posts